Jeśli chcemy cieszyć się funkcjonalną kuchnią warto podczas jej aranżacji zastosować podział 5 stref, które sprawią, że przygotowanie posiłków będzie łatwe oraz wygodne. Ergonomiczna kuchnia wyznaje zasadę minimalizacji chodzenia, obracania się oraz wyciągania rąk. Poznajmy poszczególne strefy kuchenne.
Ergonomiczna kuchnia dzięki strefom
- Strefa zapasów – obejmuje lodówkę, zamrażarkę oraz szafki na żywność – powinna znajdować się możliwie blisko wejścia, tak aby umożliwić rozpakowanie zakupów bez konieczności wchodzenia w głąb.
- Strefa przechowywania – szafki zarówno wiszące jak i stojące przeznaczone do przechowywania garnków, naczyń oraz sztućców. Warto wybrać szuflady z pełnym wysuwem, które są bardziej praktyczne oraz komfortowe.
- Strefa zmywania – wyposażona jest w zlewozmywak, zmywarkę oraz kosz na śmieci.
- Strefa przygotowania posiłków – blat kuchenny, który powinien mieć odpowiednią wysokość oraz szerokość. W pobliżu powinien znajdować się stojak na noże, deski do krojenia, przyprawy oraz akcesoria kuchenne.
- Strefa gotowania – wyposażona w kuchenkę, piekarnik oraz mikrofalówkę.
Pamiętajmy, że projektowanie wnętrz nie należy do łatwych zadań, szczególnie jeśli chcemy stworzyć funkcjonalną i estetyczną przestrzeń.